Mariovo iskustvo

Mariovo iskustvo

Mario Kutle (36) iz Zagreba

Prije nekoliko godina sam obolio od multiple skleroze. Do tada sam normalno funkcionirao, volio se kretati i uživati u životu kao i ostali zdravi ljudi. Bolest je došla naglo, prvo mi je udarila na oči zbog čega sam privremeno izgubio vid, a onda prešla na ruke, kojima se nisam neko vrijeme mogao služiti jer su mi se ukočile, a sada i na noge.

Sve je puno teže od tada, pa se mogu kretati jedino uz pomoć invalidskih kolica, počinje svoju priču 36-godišnji student šumarstva Mario Kutle, kojeg teška bolest već dvije godine vezuje uz kućni zatvoren prostor i onemogućuje mu da samostalno obavlja sve radnje kao zdravi ljudi. Kako kaže, zahvaljujući Servusu, svakodnevnica je lakša.

Spoznaja o bolesti koja napreduje, bila je šok za mene. Uključio sam se u djelovanje Udruge za pomoć oboljelima od multiple skleroze grada Zagreba, postao sam aktivan i prije tri mjeseca iz udruge su predložili da dobijem Servus na korištenje. U početku mi je bilo čudno, ali već sam se naviknuo na njega. Svo ovo vrijeme Servus mi jako pomaže da u krevetu ne ležim stalno u mraku, jer na moju naredbu upali svjetlo. Zatim, kada mi netko pozvoni na ulazu u stan, tu osobu vidim na kameri i kažem Servusu da mi otvori vrata, što i učini. Sa Servusom mogu upravljati televizorom i nazvati nekoga na telefon. Telefon koristim tako da Servusu kažem ime onoga koga želim nazvati.

Sve u svemu, živim puno bolje, jer sam neovisan unatoč što živim s roditeljima. Da nema Servusa, uvijek bi mi netko trebao pomagati, nekoga bih morao gnjaviti, a ovako sam mogu obavljati neke radnje.

Servusa bih preporučio i drugima jer mi je od velike pomoći, a tek sada najbolje shvaćam koliko je učinkovit. Dok ne budem mogao drugima pomagati, barem da onda ovako osobama s invaliditetom preporučim vrlo korisnu, nužnu investiciju kao što je Servus, kaže Mario.

Želja mu je završiti studij, do tog cilja ostalo mu je još šest ispita koje nije mogao položiti zbog privremenoga gubitka vida zbog bolesti. No, kako mu se vid vratio, uhvatio se knjige. Učiti može preko dana, a ako zatreba i u večernjim satima, jer svjetlo mu više nije nedostižno. Zahvaljujući Servusu.