10 razloga zašto je fora raditi na AAC-u

10 razloga zašto je fora raditi na AAC-u

Prof. logoped Ružica Magušić radi u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava u Zagrebu. Evo njezinih 10 razloga za rad u području augmentativne i alternativne komunikacije:

1. Rad na AAC u je prava stvar ako čeznete za čarolijama i čudima bilo koje vrste. Nema većeg čuda od onog kada netko pronađe svoj glas nakon što je na to čekao cijeli život ili mu se taj glas konačno vrati. Koliko god teško bilo, ti trenuci su doslovce nešto što vas tjera dalje i još.

2. AAC vas stvarno nauči gledati, slušati, čekati i radovati se i najmanjim pomacima. Shvatite što znači ona "sreću čine male stvari".

3. Još jedna apsolutno genijalna stvar. Naučite se uvažavati druge i što je to timski rad. I to naučite u praksi, a ne u knjigama.

4. "Ne sudi knjigu po koricama". Još nešto što naučite u praksi. 

5. AAC je područje prakse u kojem nema testova i postupaka primjenjivih na sve. Jednostavno je, ukoliko želite i najmanji stalni pomak, svaka je osoba koja vam dođe u ruke zagonetka za sebe. Totalno jedinstvena. Ukoliko volite zagonetke nema boljeg. Svaki je radni dan pun još neviđenih i neriješenih izazova.

6. Ako ste jedan od onih terapeuta koji voli učiti, znatiželjan je (možda se čak i želite baviti znanstvenim radom, ali za to nemate mogućnosti), AAC je neiscrpan izvor znanstvenih postupaka, izazova... Što je najveća fora, što više učite, to vam žeđ za spoznajama raste i vuče vas da tražite još i još. Stalno vam se čini da ne znate dovoljno.

7. AAC je toliko širok i pun alata da čak i problem jake konkurencije u području prakse u RH (a svi znamo koliko je prisutan, nažalost) to i nije. Ako se bojite da će vam netko "pokupiti" ideje i znanje nema frke. I tako je fora koju je netko od vas "pokupio", fora koja je palila danas. Sutra već morate na neki drugi način krenuti u nove izazove.

8. Onoliko koliko okolina vaš tim u početku smatra luđacima jer stvarno još nikad nisu čuli tako nešto, toliko je veći užitak kada isti nakon nekog vremena shvate da ste (ipak) bili u pravu. Nema većeg gušta od onog kada uspijete promijeniti stav nekome tko si to apsolutno nikada ne dopušta i kada vam netko takav postane saveznik.

9. Ovdje tehnologija dobiva potpuno novi smisao. Ona nekome doslovce daje život dostojan čovjeka. Prekrasno je vidjeti kako taj ključ uspjeva otključati čak i naoko zahrđala vrata koja se na prvu i ne čine vrijedna otvarati.

10. AAC ima moć sve oko sebe transformirati u ljude. Naime, skužiš koliko si malen i sretan. S poniznošću gledaš na AAC korisnike, borce vrijedne divljenja. 

Ružica Magušić, prof. logoped