Lara i Tobii komunikator

Lara i Tobii komunikator

Da, istina je. Postoji uređaj koji govori umjesto djece koja ne mogu govoriti i koja ne mogu pomicati svoje ruke. Uređaj se zove Tobii komunikator i proizvodi se u Švedskoj. Tobii jako precizno prati pokrete očiju i tako praćenjem pogleda omogućava govornu komunikaciju.

Ako vam sve ovo zvuči predobro da bi bilo istinito ili ako se pitate kako to Tobii pomaže, pozvali smo Laru i njenog tatu Josipa iz Pitomače da nam ispričaju priču o prijateljstvu između nje i Tobiija. 

„Zovem se Lara i imam sedam godina. Iako sam dijete s teškoćama u razvoju, uskoro ću poput svih drugih sedmogodišnjih djevojčica poći u školu i tome se jako veselim. No ništa od toga ne bi bilo moguće da nije bilo Tobiija. S Tobiijem sam se prvi put susrela prošle godine u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava. Tada nisam ni slutila da će Tobii u potpunosti promjeniti moj život! Svidio mi se na prvi pogled. Od samog početka mi je omogućio da upoznam svijet drugim očima. Zato je vjerovatno i prva riječ koju sam uspjela samostalno upisati pogledom na komunikator bila “sretno” jer se tako uz Tobiija doista i osjećam. No nisam ja stala samo na toj prvoj riječi. Kod kuće sam na demo verziji Tobii komunikatora marljivo vježbala i postajala sam sve bolja i bolja. Ipak demo verzija ne pruža toliko mogućnosti koliko i pravi Tobii komunikator, a nabavljanje istog zbog visoke cijene se za mene i moju obitelj činilo kao nemoguća misija. Nakon nekoliko tjedana potrage javila se osoba koja je bila voljna donirati cijelokupni iznos za komunikator. I baš na vrijeme, kao uranjeni rođendanski poklon, stigao je veliki paket na moje ime. Radoznalo i u velikom iščekivanju otvarali smo moj paket, a kad tamo Tobii! Nisam mogla vjerovati! Nekoliko dana trajalo je moje privikavanje na Tobii, a zatim je započelo veliko veselje, ali i male slatke muke. Korak po korak kroz igru počela sam komunicirati s okolinom samo pomicanjem mojih očiju koje je Tobii precizno pratio. Najprije su to bile  jednostavne riječi ili tek pokoja kratka rečenica jer me često svladavao „stari prijatelj“ – moj mišićni tonus zbog silnog uzbuđenja koje bi me preplavilo kada bih vježbala s Tobiijem. No kada se opustim mogu vam pokazati sve što znam, a naučila sam zaista puno! Obožavam na Tobiiju pisati riječi i brojeve, rješavati matematičke zadatke i igrati igrice, a najdraže mi je kada s vremena na vrijeme mamu i tatu iznenadim kada nešto prepišem iz knjige ili letka. Svakodnevno vježbam na Tobiiju i postajem sve bolja i bolja. Mnogo brže i više pišem, sve ga bolje samostalno kontroliram, a prelazak iz jedne komunikacijske stranice u drugu je sada za mene postao sitnica. Tobii komunikator mi je uistinu promijenio život. Pomogao mi je da otkrijem cijeli jedan svijet koji do sada nisam poznavala, ali i mojim roditeljima i prijateljima i svima ostalima da puno bolje upoznaju mene te da im pokažem koliko zapravo znam i mogu.  Sve to ipak ne bi bilo moguće bez svih onih dobrih ljudi koji su mi pomogli, stoga se od srca moji roditelji i ja želimo posebno zahvaliti gospođi Presečan na donaciji, a profesoru Miroslavu Vrankiću te gospođi Ružici Magušić iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava jedno veliko hvala na ogromnoj pomoći i korisnim savjetima.“

Tobii komunikator predstavlja pravu malu revoluciju u asistivnoj tehnologiji i pomiče granice koje smo do sada smatrali nepremostivim. Tobii je namjenjen svim osobama koji imaju teškoće s govorom, no ono što ga čini uistinu jedinstvenim je to što Tobii mogu koristiti i osobe s najtežim oblicima tjelesnog invaliditeta. 

No što zapravo Tobii komunikator radi? On tekstove i simbole pretvara u razumljivi govor, a svojim korisnicima omogućuje i korištenje računala pa od sada i osobe s različitim teškoćama mogu komunicirati kada god požele na način koji upravo njima najbolje odgovara. 

Tobii komunikator koji Lara ima je zapravo paket opreme koji se sastoji iz više dijelova. Prvi dio je softver Tobii Communicator 5 koji je instaliran na Windows tabletu. Ukratko, Communicator 5 ima u sebi sve što je potrebno da osoba na jednostavan način svoje misli pretvori u razumljiv govor.

U Larinom paketu nalazi se i Tobii PCEye Go uređaj za praćenje očiju. Taj je uređaj s posebnim stalkom koji se zove EyeMobile bracket pričvršćen uz tablet na kojemu se nalazi komunikacijski softver. Pored toga, Lara ima i poseban stalak za pričvrstiti komunikator na njena kolica. Stalak se zove REHAdapt Monty 3D QuickShift i omogućava da Lara uvijek ima u blizini svoj komunikator bez obzira gdje išla u svojim kolicima.