Korisnici

Korisnici

Multipla skleroza

Multipla skleroza. Simptomi. Multipla skleroza je kronična bolest središnjeg živčanog sustava koja upalnim procesima usporava, ometa ili blokira prijenos živčanog impulsa između stanica. Ovisno o mjestu i opsegu oštećenja mijelinskih ovojnica živaca, može se manifestirati različitim simptomima: problemima s motorikom, koordinacijom i ravnotežom, slabošću mišića, problemima s vidom, oslabljenim osjetilima, umorom, vrtoglavicom, poremećajima u govoru. Ova bolest javlja se u svim dobnim skupinama.

Pročitajte više o multiploj sklerozi

Kako Servus može pomoći osobama s multiplom sklerozom?

Oboljeli od multiple skleroze zbog pada motoričkih sposobnosti često imaju problema s obavljanjem svakodnevnih aktivnosti. Nešto što je prije bila jednostavna i usputna radnja kojoj nismo pridavali nikakvu pažnju, sada postaje izazov. Pridignuti se i upaliti svjetlo, učiniti nekoliko koraka i otvoriti vrata, pritisnuti gumb na daljinskom upravljaču, sve to može postati pravi problem.

Servus osobama s multiplom sklerozom olakšava život. Dovoljna je jedna glasovna naredba i Servus će za svog korisnika otvoriti vrata, upaliti ili ugasiti svjetlo, klimu, televiziju, teletekst, promijeniti kanal, birati željeni telefonski broj i još mnogo toga.

Kod ove bolesti često dolazi do problema s vidom. Važno je reći da uz pomoć Servusa možete upravljati svim funkcijama daljinskog upravljača - naravno, vlastitim glasom. Nije potreban ni pogled na daljinski upravljač, dovoljno je samo reći: „Servus, kanal tri!“  Isto se odnosi i na liniju ili klima uređaj.

Još jedan od velikih problema mogu biti telefonski pozivi, ne samo zbog malih tipki već i zbog često malih ekrana i težeg snalaženja po imeniku. Vaš elektronički pomoćnik omogućava vam da jednostavnom glasovnom naredbom, poput: „Servus, nazovi Ivana!“ izvršite telefonski poziv.

Čuli ste zvono na ulaznim vratima. Uz naredbu: „Servus, prikaži vrata!“, Servus na televizoru prikazuje ulazna vrata. Odlučite li osobu pustiti da uđe, uz naredbu: „Otključaj vrata“, Servus ispunjava Vašu želju. Tako osoba i iz kreveta ili sjedeći na stolici ima kontrolu nad time tko joj ulazi u dom.

Elektronički pomoćnici iz palete Tobii Dynavox proizvoda

Za osobe koje imaju poteškoća s govorom ili ne mogu govoriti, Servusovog elektroničkog pomoćnika nadopunit će Tobii PCEye Go. To je uređaj za praćenje oka koji vam omogućuje upravljanje računalom uz pomoć pogleda. Zahvaljujući tehnologiji za praćenje pogleda, dovoljan je samo pokret oka da ponovno imate svoju samostalnost i sposobnost komunikacije.

Tobii Dyvavox nudi i Tobii Communicator – bogatu paletu softvera za augmentativnu i alternativnu komunikaciju, kao i uređaje za generiranje govora Serije I+ kojima se, ako je potrebno, može upravljati i pogledom.

Slobodno nam se obratite za sva pitanja i pojašnjenja!